Milyen gyakran van szükség a vízcserére?

Ebben különbözik a műanyag jacuzzi-tól. Mi azt javasoljuk, hogy legalább 2x cseréljenek vizet benne egy adott periódusban. Nem javasoljuk zajos, nem túl mutatós filtrációs rendszerek használatát.

 

Szükséges használnom bármiféle kémiai fertőtlenítőt a víz tisztán tartásához?

Javasoljuk, a megfelelő dózist alkalmazását. 1 literes üveggel kell beletenni a vízbe, jól elkeverni, és kb. 1 óra elteltével tisztítja a vizet, elpusztítja a vízben lévő baktériumokat és így elkerülhető, hogy a baktériumok megtelepedjenek a fán.

 

Hogyan tisztítsam a fürdődézsát?

Kiürítés után minden elérhető részt át kell súrolni, majd átöblíteni és áttörölni szárazra.A felület tisztítása során puha sörtéjű kefe, vagy rongy segítségével a háztartásban alkalmazott ( karcoló,szemcséktől mentes) tisztítószerek használhatók. Ehhez használható tiszta só is (a só fertőtlenít). A hypo, klór, egyéb emberi használatra engedélyezett víztisztító, illetve tisztítószerek alkalmazása semmilyen károsító hatással nincs a fára. Ennek ellenére, főleg lakkos felület esetén, érdemes egy kevésbé látható részen próbatisztítást végezni. 

 

Kell felületkezelést alkalmaznom?

Igen.  Olajos bevonat esetén évente egyszer javasolt Sadolin keményfaolajjal átvonni. Lakkos felület esetén az esetleges mechanikai sérüléseket ajánlott azonnal, lakkal kijavítani. ( A lakk alá bejutó víz a bevonatot fellazítja, és idővel lepergeti azt a lakkos felületről.)

 

Hogyan ürítsük ki a dézsát?

Javasoljuk a kerti tömlő segítségével, illetve a leeresztő dugóval. Így teljesen kiüríthető a dézsa.

 

Mennyi ideig tart a megfelelő hőmérséklet elérése?

Ez nyáron és télen változó. Nyáron a 14°C-30°C egy-másfél óra alatt érhető el. Míg télen 6°C-40°C-ra való felfűtése egy vagy két órába telik.

 

Használhatok más tüzelőanyagot is a fán kívül?

Nem. A kazánok kizárólag fatüzelésűek, kizárólag fával vagy fabrikettel szabad fűteni. A megfelelő égéshez lehetőleg száraz fát használjon, a nedves fa rosszabbul ég.

 

Hogyan tisztítsam ki a hamut a kazánból?

Hosszú nyelű lapáttal és a tartozékként járó kefével. 4-5 használat után elég a hamut kiszedni, de nem célszerű teljesen kiüríteni az égésteret.

 

Hány felnőtt fér el kényelmesen a dézsában?

Modelltől függően 2-11 személy használhatja egyszerre a dézsát kényelmesen.

 

Mennyi élettartalma van a dézsának?

A termékek várható élettartama a fa kiváló minőségének köszönhetően (elsősorban a gombásodással szembeni nagyfokú ellenálló képessége miatt) felületkezelés nélkül is 15-20 év.

 

A fa összezsugorodik, ha nem használják nyáron a dézsát?

Igen. Ezért ajánljuk, hogy a dézsa aljában mindig álljon víz, ezt a fa magába tudja szívni és nem szárad ki. Amennyiben az edényt összefogó pántok száradás következtében fellazulnának ( az előbbi ajánlások betartásával ez elkerülhető), azok utólagos szorítása házilag is megoldható.

 

Ha a fa színe kifakul, akkor hogyan kell kezelni, ugyanúgy, mint egy fa bútort?

Egy idő után igen, a fa elszíneződhet. De csiszolással és fakezelő anyaggal helyre lehet hozni.

 

Ajánlatos lefedni a dézsát ha nem használjuk?

Igen. Thermotető választása esetén télen a dézsában lévő víz jobban megtartja a hőmérsékletét, nyáron a belehulló levelek és rovarok ellen védekezhetünk vele, valamint a gyermekek biztonsága érdekében is ajánlott a dézsa lefedése.

 

Mennyire nehéz a dézsa, szükséges alá valami deszkázat vagy alap?

A dézsák telepítése minden esetben valamilyen szilárd alapzatra ajánlott. Az dézsa önsúlya nem túl nagy, de a vízzel és a benne ülő személyekkel együtt kissé a talajba süllyedhet. Illetve a víz leeresztése is könnyebb lesz, ha nem a füves talajra folyik ki.

 

Melyek az önök által forgalmazott tartozékok, és mennyibe kerülnek?

A következő menüpontokra kattintva megtekintheti ajánlatunkat a forgalmazott termékekről.

 

Csak állni lehet a dézsában, vagy van benne ülő rész is?

A fadézsában kiépítésre kerül egy ülő rész is. Az ülőke lehet fix beépítésű vagy kiemelhető. Talán a kiszedhető ülés a takarítás szempontjából praktikusabb.

 

A fürdődézsa alja csúszós?

Sok használat után baktériumok telepedhetnek meg a dézsa oldalán és alján, ezek nyálkás bevonatot képeznek a felületen. Célszerű időnként tisztítani a vizet, vagy pedig valami baktériumölő szert alkalmazni, ami gyorsan felszívódik a vízben, és kiöli a benne lévő baktériumokat.

 

Fennáll annak a veszélye, hogy megégetem magam a kazánnal?

A kazánt az ülőrésztől minden esetben egy leválasztó farács védi, így ön nem kerül közvetlen kapcsolatba a forró kazánnal. Az alsókályhás modelleknél a lábrészen is van védőrács. Ezek eltávolítását minden esetben kerülni kell!

Gondoskodni kell arról, hogy a víz szintje a fűtés alatt a kályhából kilépő füstcsövet legalább 10 cm magasan ellepje. A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint esővédő. A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert az égési sérüléseket okozhat. A kályha fedelét csak a kialakított fafogantyúnál fogva szabad megfogni.

 

Hogy tudunk beszállni a dézsába?

A tartozékként járó létrával, vagy a kiegészítők közül választható fa lépcsőn, melynek segítségével könnyedén beletudnak lépni a fadézsába.